Programma Koningsdag
09:00 Opening terrein
09:15 Koffieconcert begeleid door studenten van Codarts en Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut
Kom genieten van een klassiek concert, tijdens het concert serveren we heerlijke Oranje soesjes & koffie. Dit concert is voor jong & oud dus neem je oom, tante, opa of oma mee!
09:45 Vlag hijsen/Wilhelmus
Smeer de stembanden, rechterhand op de borst en zing uit volle borst mee met het Wilhelmus onder begeleiding van de Hippie Shakes & scouting groep Olivier van Noort uit Kralingen.
10:00 Poppenkastvoorstelling
Wie komt er dit jaar op bezoek bij de Koning & Koningin? Een gezellige familievoorstelling voor jong en oud!
11:15 Kroontjesparade
Onder leiding van de fanfare trekken we met alle Koningen en Koninginnen door de straten van Kralingen, wie oh wie heeft dit jaar de mooist versierde kroon.
12:00 Start Oud Hollandsche Spelletjes
Kippenvangen, schminken, silent disco, 4 op een rij, kom 2 uur lang de leukste Oud Hollandsche Spelletjes spelen. Vergeet niet je spelletjeskaart aan te schaffen.
12:15 Prijsuitreiking Kroontjesparade
14:00 Circusstad festivaloptreden
Circusstad Rotterdam komt weer hun ware kunsten vertonen. Een spektakel voor jong en oud!
15:00 Kralingen’s got talent
Oh yes, daar gaan we! Wie van de Kralingse Nachtegaaltjes kan er dit jaar het mooiste Oranje boven, Wij houden van Oranje en natuurlijk Rotterdam Mooiste Rotstad zingen??
16:30 Prijsuitreiking Kralingen’s got talent
18:00 Einde
09:00 Opening terrein
09:15 Koffieconcert begeleid door studenten van Codarts en Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut
Kom genieten van delen van Allegro Vivo, Henk Badings Adagietto & Beethoven Allegretto. Tijdens het concert hebben we heerlijke Oranje soesjes & koffie.
09:45 Vlag hijsen/Wilhelmus
Smeer de stembanden, rechterhand op de borst en zing uit volle borst mee met het Wilhelmus onder begeleiding van de Hippie Shakes!
10:00 Poppenkastvoorstelling
Wie heeft dit jaar de Kroon van de Koning gestolen? Een gezellige familievoorstelling voor jong en oud!
11:15 Kroontjesparade
Onder leiding van de fanfare trekken we met alle Koningen en Koninginnen door de straten van Kralingen, wie oh wie heeft dit jaar de mooist versierde kroon.
12:00 Start Oud Hollandsche Spelletjes
Kippenvangen, schminken, silent disco, 4 op een rij, kom 2 uur lang de leukste Oud Hollandsche Spelletjes spelen. Vergeet niet je spelletjeskaart aan te schaffen.
12:15 Prijsuitreiking Kroontjesparade
14:00 Circusstad festivaloptreden
Circusstad Rotterdam komt weer hun ware kunsten vertonen. Een spektakel voor jong en oud!
15:00 Kralingen’s got talent
Oh yes, daar gaan we! Wie van de Kralingse Nachtegaaltjes kan er dit jaar het mooiste Oranje boven, Wij houden van Oranje en natuurlijk Rotterdam Mooiste Rotstad zingen??
16:30 Prijsuitreiking Kralingen’s got talent
18:00 Einde
Naast de oud-Hollandsche spelletjes (alleen met spelletjeskaart!) hebben we wederom een divers aanbod aan hapjes, drankjes en activiteiten voor jong & oud!
Kom timmeren bij de Koninklijke knutselcorner of ga swingen in de Maxima’s Silent Disco of laat de mooiste creaties op je gezicht schminken.
De sportievelingen kunnen hun ei kwijt tijdens de Bungee Run.
Meedoen aan een van de wedstrijden of spelletjeskaarten bestellen? (alleen voor leden, op=op!). Login en reserveer je kaarten en schrijf je in voor Kralingen’s Got Talent door een mail te sturen naar info@ovro.nl.
Leg van tevoren de vlag en wimpel klaar en oefen nog even het Wilhelmus. Dan ben je echt klaar voor een dag vol vertier.
We hijsen de vlag en speciaal op Koningsdag voegen we de oranje wimpel daaraan toe. Maar wat is de geschiedenis van de Nederlandse vlag en de oranje wimpel en wat zijn de regels en de tips?
Je leest ze hier:
Vlaggen protocol
De Nederlandse vlag symboliseert de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De juiste kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoenrood – wit – kobaltblauw. De afmetingen verhouden zich als 2:3 waarbij ‘2’ als broekingsmaat gehanteerd wordt en ‘3’ het uitwaaiend gedeelte is. De lengte van de stok of mast is zo uitgevoerd dat de vlag, ook als zij halfstok hangt, de grond niet kan raken en het verkeer niet hindert. Op de vlag mogen geen versieringen of andere toevoegingen zoals teksten of beeldmerken worden aangebracht. De Nederlandse vlag mag niet tussen zonsondergang en zonsopgang wapperen of gehesen worden. Het kan voorkomen dat een vlag na verloop van tijd versleten of vervuild is. In deze gevallen moet de vlag op een onopvallende manier worden vernietigd of worden gereinigd en gerepareerd.
Wimpel protocol
Wimpels zijn een typisch Nederlands fenomeen. Het gebruik van de wimpel vindt haar haar historie bij de start van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waarbij het voor soeverein vorst Willem I der Nederlanden een zeer kostbare en onaanvaardbare keuze was geweest een operatie te starten om de Prinsenvlag opnieuw in te voeren als vlag voor Nederland. In de Franse tijd werd er anti-orangistisch gevlagd met een vlag die leek op de Franse revolutionaire vlag (blauw wit rood). In de beginperiode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zocht men duidelijk weer een toevlucht in politieke stabiliteit en nationale iconen, en een oranje gekleurde wimpel was aanvaardbaar en betaalbaar middel om dit aan te tonen. Een stukje geschiedenis, maar wanneer mogen we de wimpel hijsen?
We hijsen de oranje wimpel op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis samen met de Nederlandse vlag. Het is de enige wimpel in Nederland waarvan het gebruik is voorgeschreven. Ook bij geboorte en huwelijk van leden van het Koninklijkhuis kan de wimpel met de vlag gevoerd worden. Maar de wimpel wordt niet gehesen in een rouwbetoon. Vroeger werd bij overlijden van een lid van het Koninklijk Huis de vlag halfstok gevoerd en mocht de wimpel in top blijven. In de vlaginstructies afgegeven door de minister-president bij het sterven van Z.K.H. prins Claus, H.M. koningin Juliana en Z.K.H. prins Bernhard was de oranje wimpel niet opgenomen.
Er zijn ook wimpels in de kleuren van landen of provinciale vlaggen in de mast naast of zonder de nationale vlag. De Nederlandse provincies hebben ieder ook een eigen wimpel, deze zijn onofficieel zonder vlaginstructie en mogen dus altijd gehesen worden. Vooral aan de vlaggenstok van vrijstaande woningen in Friesland hangt vaak een wimpel met het patroon van de Friese vlag. Zie de lijst van vlaggen van Nederlandse deelgebieden voor een overzicht van de Nederlandse provinciale wimpels.
Wilhelmus
En op Koningsdag zingen we massaal het Wilhelmus. Schraap de keeltjes en oefen de tekst:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.
Koningsdag openen met een majesteitelijk concert, uitgevoerd door de jonge generatie musici in onze stad, dat gebeurt op het grasveld tussen de Mecklenburglaan en de Oranjelaan (tegenover het Libanon Lyceum) om 9.15 uur.
U wordt uitgenodigd om samen met de studenten van Codarts en van Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut met Mikhail Zemtsov op de bok te komen luisteren, zingen, met elkaar de vlag te hijsen en feest te vieren.
De koning komt naar de stad!
Het programma:
Bizet Sinfonia in C, 1ste deel Allegro Vivo
Henk Badings Symphonietta n 1, 2de deel Adagietto
Beethoven Symphony n 7, 2de deel Allegretto
Bizet Sinfonia in C, 3de deel Scherzo
Tover je wandelwagen of step om tot een Koninklijke Koets!
Na het Koffieconcert start om 11:15 uur de Kroontjesparade. Voordat de Kroontjesparade begint, mag je langs de jury, die duidelijk herkenbaar op het veldje zit, om met hun immer oranje-gezinde blik een oordeel te vormen over de best versierde kroon en step.
Doe je ook mee?
- Kroontjes worden uitgedeeld op school en het kinderdagverblijf. Maar ze liggen ook klaar bij 1 van onze hofleveranciers (o.a. Carlier, Van Linschoten, de Alexanderhoeve kaas & Buuf).
- Versier je kroon: knip, plak, kleur of verf je kroontje zo mooi mogelijk in.
- Verkleed je op je allermooist als Koning of Koningin en versier je wandelwagen of step tot Koninklijke Koets.
- Zet je kroon op en loop mee in de Kroontjes parade op Koningsdag. En, vergeet niet te zwaaien zoals een echte majesteit.
- Onze jury kiest de leukste inzending. Deze inzending wordt beloond met een mooie prijs.
- De prijsuitreiking vindt plaats om 12:15 na de Kroontjes parade, dus zorg dat je erbij bent!
Oud Hollandsch Spelletjesprogramma
Ook dit jaar hebben we hilarisch leuke spelletjes voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar, het Willem Ruis Spannende Spiraalspel,’de Groene Draeck versus de Wajer’ sjoelen’, het ‘grote Ted de Braak Stokkenvangspel’ en de Kop van Jut!. De spelletjeskaart geeft ook eenmalig toegang tot onze Zweefmolen!
De Oud Hollandsche Spelletjes vinden plaats tussen 12.00-14.00 uur. De hulp van vrijwilligers is hierbij onmisbaar, geef je dus snel op via onze site of meld je aan bij 1 van de bestuursleden van de OVRO.
Natuurlijk zijn er -naast het spelletjesprogramma- gedurende de hele dag veel andere activiteiten voor jong, maar zeker ook voor de wat oudere kinderen op het terrein! Doe een dansje in de Silent Disco, doe de Bungee run of laat je verleiden tot een potje Simultaan schaken.
Spelletjeskaarten
Alleen met een spelletjeskaart kunnen de kinderen deelnemen aan het spelletjesprogramma. De losse spelletjeskaarten zijn er alleen voor leden van de OVRO en ze zijn € 2,50 per kind. U kunt de spelletjeskaarten bestellen via ons ledenbestand (klik hier of op ‘login” op deze website). U heeft van ons per email een login en wachtwoord ontvangen. Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik dan op wachtwoord vergeten en vul vervolgens bij Login en emailadres beide keren uw emailadres in.
Omdat de capaciteit van de spelletjes gelimiteerd is geld hiervoor OP=OP. De kaarten kunt u op Koningsdag afhalen bij de informatiebalie van de Oranje Vereeniging op het terrein.
De reservering zal komen te vervallen op het moment dat de festiviteiten geen doorgang vinden. Uiteraard zal er dan ook geen automatische incasso na Koningsdag plaatsvinden. Reserveer de kaarten dus gerust!
Lid worden kost slechts € 15,00 per jaar per gezin. De betaling van het jaarlijkse lidmaatschap wordt februari via een automatische incasso afgeschreven. Indien u nog geen lid bent van de OVRO kunt u dat via deze site worden.
NB: DE SPELLETJES WORDEN VOLLEDIG OP EIGEN RISICO GESPEELD
Leg van tevoren de vlag en wimpel klaar en oefen nog even het Wilhelmus. Dan ben je echt klaar voor een dag vol vertier.
We hijsen de vlag en speciaal op Koningsdag voegen we de oranje wimpel daaraan toe. Maar wat is de geschiedenis van de Nederlandse vlag en de oranje wimpel en wat zijn de regels en de tips?
Je leest ze hier:
Vlaggen protocol
De Nederlandse vlag symboliseert de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De juiste kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoenrood – wit – kobaltblauw. De afmetingen verhouden zich als 2:3 waarbij ‘2’ als broekingsmaat gehanteerd wordt en ‘3’ het uitwaaiend gedeelte is. De lengte van de stok of mast is zo uitgevoerd dat de vlag, ook als zij halfstok hangt, de grond niet kan raken en het verkeer niet hindert. Op de vlag mogen geen versieringen of andere toevoegingen zoals teksten of beeldmerken worden aangebracht. De Nederlandse vlag mag niet tussen zonsondergang en zonsopgang wapperen of gehesen worden. Het kan voorkomen dat een vlag na verloop van tijd versleten of vervuild is. In deze gevallen moet de vlag op een onopvallende manier worden vernietigd of worden gereinigd en gerepareerd.
Wimpel protocol
Wimpels zijn een typisch Nederlands fenomeen. Het gebruik van de wimpel vindt haar haar historie bij de start van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waarbij het voor soeverein vorst Willem I der Nederlanden een zeer kostbare en onaanvaardbare keuze was geweest een operatie te starten om de Prinsenvlag opnieuw in te voeren als vlag voor Nederland. In de Franse tijd werd er anti-orangistisch gevlagd met een vlag die leek op de Franse revolutionaire vlag (blauw wit rood). In de beginperiode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zocht men duidelijk weer een toevlucht in politieke stabiliteit en nationale iconen, en een oranje gekleurde wimpel was aanvaardbaar en betaalbaar middel om dit aan te tonen. Een stukje geschiedenis, maar wanneer mogen we de wimpel hijsen?
We hijsen de oranje wimpel op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis samen met de Nederlandse vlag. Het is de enige wimpel in Nederland waarvan het gebruik is voorgeschreven. Ook bij geboorte en huwelijk van leden van het Koninklijkhuis kan de wimpel met de vlag gevoerd worden. Maar de wimpel wordt niet gehesen in een rouwbetoon. Vroeger werd bij overlijden van een lid van het Koninklijk Huis de vlag halfstok gevoerd en mocht de wimpel in top blijven. In de vlaginstructies afgegeven door de minister-president bij het sterven van Z.K.H. prins Claus, H.M. koningin Juliana en Z.K.H. prins Bernhard was de oranje wimpel niet opgenomen.
Er zijn ook wimpels in de kleuren van landen of provinciale vlaggen in de mast naast of zonder de nationale vlag. De Nederlandse provincies hebben ieder ook een eigen wimpel, deze zijn onofficieel zonder vlaginstructie en mogen dus altijd gehesen worden. Vooral aan de vlaggenstok van vrijstaande woningen in Friesland hangt vaak een wimpel met het patroon van de Friese vlag. Zie de lijst van vlaggen van Nederlandse deelgebieden voor een overzicht van de Nederlandse provinciale wimpels.
Wilhelmus
En op Koningsdag zingen we massaal het Wilhelmus. Schraap de keeltjes en oefen de tekst:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.
Koningsdag openen met een majesteitelijk concert, uitgevoerd door de jonge generatie musici in onze stad, dat gebeurt op het grasveld tussen de Mecklenburglaan en de Oranjelaan (tegenover het Libanon Lyceum) om 9.15 uur.
U wordt uitgenodigd om samen met de studenten van Codarts en van Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut met Mikhail Zemtsov op de bok te komen luisteren, zingen, met elkaar de vlag te hijsen en feest te vieren.
De koning komt naar de stad!
Het programma:
Bizet Sinfonia in C, 1ste deel Allegro Vivo
Henk Badings Symphonietta n 1, 2de deel Adagietto
Beethoven Symphony n 7, 2de deel Allegretto
Bizet Sinfonia in C, 3de deel Scherzo
Tover je wandelwagen of step om tot een Koninklijke Koets!
Na het Koffieconcert start om 11:15 uur de Kroontjesparade. Voordat de Kroontjesparade begint, mag je langs de jury, die duidelijk herkenbaar op het veldje zit, om met hun immer oranje-gezinde blik een oordeel te vormen over de best versierde kroon en step.
Doe je ook mee?
- Kroontjes worden uitgedeeld op school en het kinderdagverblijf. Maar ze liggen ook klaar bij 1 van onze hofleveranciers (o.a. Carlier, Van Linschoten, de Alexanderhoeve kaas & Buuf).
- Versier je kroon: knip, plak, kleur of verf je kroontje zo mooi mogelijk in.
- Verkleed je op je allermooist als Koning of Koningin en versier je wandelwagen of step tot Koninklijke Koets.
- Zet je kroon op en loop mee in de Kroontjes parade op Koningsdag. En, vergeet niet te zwaaien zoals een echte majesteit.
- Onze jury kiest de leukste inzending. Deze inzending wordt beloond met een mooie prijs.
- De prijsuitreiking vindt plaats om 12:15 na de Kroontjes parade, dus zorg dat je erbij bent!
Oud Hollandsch Spelletjesprogramma
Ook dit jaar hebben we hilarisch leuke spelletjes voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar, het Willem Ruis Spannende Spiraalspel,’de Groene Draeck versus de Wajer’ sjoelen’, het ‘grote Ted de Braak Stokkenvangspel’ en de Kop van Jut!. De spelletjeskaart geeft ook eenmalig toegang tot onze Zweefmolen!
De Oud Hollandsche Spelletjes vinden plaats tussen 12.00-14.00 uur. De hulp van vrijwilligers is hierbij onmisbaar, geef je dus snel op via onze site of meld je aan bij 1 van de bestuursleden van de OVRO.
Natuurlijk zijn er -naast het spelletjesprogramma- gedurende de hele dag veel andere activiteiten voor jong, maar zeker ook voor de wat oudere kinderen op het terrein! Doe een dansje in de Silent Disco, doe de Bungee run of laat je verleiden tot een potje Simultaan schaken.
Spelletjeskaarten
Alleen met een spelletjeskaart kunnen de kinderen deelnemen aan het spelletjesprogramma. De losse spelletjeskaarten zijn er alleen voor leden van de OVRO en ze zijn € 2,50 per kind. U kunt de spelletjeskaarten bestellen via ons ledenbestand (klik hier of op ‘login” op deze website). U heeft van ons per email een login en wachtwoord ontvangen. Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik dan op wachtwoord vergeten en vul vervolgens bij Login en emailadres beide keren uw emailadres in.
Omdat de capaciteit van de spelletjes gelimiteerd is geld hiervoor OP=OP. De kaarten kunt u op Koningsdag afhalen bij de informatiebalie van de Oranje Vereeniging op het terrein.
De reservering zal komen te vervallen op het moment dat de festiviteiten geen doorgang vinden. Uiteraard zal er dan ook geen automatische incasso na Koningsdag plaatsvinden. Reserveer de kaarten dus gerust!
Lid worden kost slechts € 15,00 per jaar per gezin. De betaling van het jaarlijkse lidmaatschap wordt februari via een automatische incasso afgeschreven. Indien u nog geen lid bent van de OVRO kunt u dat via deze site worden.
NB: DE SPELLETJES WORDEN VOLLEDIG OP EIGEN RISICO GESPEELD